top of page

"Jag känner mig ofta som en författare utan det skrivna ordet. Mina ord är mina tyger och jag vill berätta en historia genom mina verk. Ibland vet jag inte hur berättelsen ska sluta men efter 30 år som yrkesverksam konstnär har jag insett att det är bara att följa med på resan. Jag arbetar aldrig utifrån ett fotografi utan motiven i mina bilder kommer inifrån. Den gemensamma nämnaren är att det motivmässigt handlar om relationer, människor och materialmässigt om strukturer.

 

Det handlar om att skildra ett flyktigt ögonblick, en känsla eller att fånga det stora i det till synes lilla. Jag strävar efter närheten och innerligheten i skapandet och det jag vill berätta. Kliva ner i verkligheten och skildra ett ögonblick som i nästa stund är borta. Motiven kommer till mig när jag står i ateljén, på en promenad vid vattnet eller när jag sitter och tittar på folk. Ja, jag får erkänna att jag ganska ofta sneglar på folk när något intressant fångar min blick. 

Jag börjar med att färga bakgrundstyget, för att sedan låta motivet växa fram. 

Jag arbetar med vintagetyger som jag fyndar i secondhand-butiker. På så vis får någons bortskänkta blus ett nytt liv i mina konstverk. Jag syr fast de tunna tygerna för hand med silkestråd och bit för bit kommer motivet till liv med hjälp av; skuggor och skiftningar. Fascinationen för tyger och det textila uttrycket har jag haft sedan jag var barn och förälskelsen håller fortfarande i sig. Jag upptäcker något nytt med tygets möjligheter hela tiden."

-Monica Gallon

bottom of page